Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αν φοβάστε τον οδοντογιατρό, σας έχω μιά καλή συνταγή

Οδοντίατρος: Κυρία μου, τι κάνετε εκεί;;; Εχετε πιάσει τα αρχίδια μου! -

Κυρία: Ακριβώς! Και από δω και πέρα δεν θα πονέσουμε ο ένας τον άλλον, έτσι;;

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΙ;ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ

Πολλή δουλειά. Τρέξιμο, έντονοι ρυθμοί, άγχος. Και μετά από όλα αυτά, έρχεται η κούραση. Αν σε όλα τα παραπάνω υπερβάλλετε εαυτόν, είναι πολύ πιθανόν η κούρασή σας να μην χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις... Αν όμως, παραπονιέστε καθημερινά για κόπωση, χασμουριέστε συνεχώς και δεν έχετε όρεξη για τίποτα, ενώ κοιμάστε φυσιολογικές ώρες και τρώτε καλά, το ζήτημα χρήζει διερεύνησης...

Κατάχρηση καφεΐνης
Αν πιστεύετε ότι η λύση στο πρόβλημά σας είναι ένας -ή παραπάνω- δυνατός καφές, ίσως κάνετε λάθος. Ενώ η καφεΐνη θεωρείται πως τονώνει και δίνει ενέργεια, όταν κάθε πρωί σκουντουφλάτε μέχρι να φτάσετε στο γραφείο σας, τα πράγματα αντιστρέφονται, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για τονωτική ουσία, αλλά η υπερβολική δόση αλλάζει τα δεδομένα, αυξάνοντας το αίσθημα κούρασης.
Η λύση: Ελαττώστε τα προϊόντα με καφεΐνη που καταναλώνετε καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει μόνο να κλείσετε το κουτί του καφέ μόνιμα στο ντουλάπι, αλλά και να αποφεύγετε την σοκολάτα και το τσάι, τα οποία περιέχουν επίσης υψηλά ποσοστά της αγαπημένης σας ουσίας.

Δυσανεξία σε τροφές
Ενώ νιώθετε συνεχώς κόπωση, αποκλείεται την διατροφή σας από τις αιτίες του προβλήματος, επειδή θεωρείτε πως τρέφεστε καλά. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η δυσανεξία σε συγκεκριμένα τρόφιμα δημιουργεί προβλήματα αϋπνίας και σας κάνει να χασμουριέστε κουρασμένα λίγες ώρες μετά το φαγητό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι κάποιο είδος τροφής τους πειράζει κι έτσι αφήνουν ανεπίλυτο το πρόβλημά τους.
Η λύση: Δοκιμάστε να σημειώνετε μετά τα γεύματά σας πως νιώθετε, για να εντοπίσετε ποιες τροφές είναι αυτές που σας δημιουργούν πρόβλημα. Αν όντως κάτι τέτοιο ισχύει, βγάλτε αυτό το φαγητό από το διατροφολόγιό σας.

Άπνοια ύπνου
Η έλλειψη ύπνου είναι, προφανώς, η νούμερο ένα αιτία κούρασης. Μήπως, όμως, κοιμάστε αρκετά, αλλά δεν ξεκουράζεστε επαρκώς; Αυτό μπορεί να οφείλεται στην άπνοια, μια διαταραχή του ύπνου που σταματά στιγμιαία την αναπνοή, συχνά περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε φορά που σταματάτε να αναπνέετε, ξυπνάτε για τόσο όσο χρειάζεται για να διακοπεί ο κύκλος του ύπνου σας, και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Η μόνη ένδειξη ότι πάσχετε από άπνοια ύπνου είναι ότι νιώθετε μονίμως κουρασμένοι, όσες ώρες και αν έχετε κοιμηθεί. Η άπνοια εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, ενώ μία συνήθης ένδειξή της είναι το ροχαλητό.
Η λύση: Η θεραπεία της άπνοιας συνίσταται συνήθως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος. Σε ακραίες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η χρόνια άπνοια που δεν θεραπεύεται μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής.

Υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός)
Η συχνότερη αιτία κούρασης για τις γυναίκες είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, του αδένα που ελέγχει τον μεταβολισμό, την ταχύτητα, δηλαδή, με την οποία εκτελούνται οι σωματικές λειτουργίες. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Θυρεοειδούς, μέχρι την ηλικία των 60, το 17% των γυναικών εμφανίζει μία διαταραχή του θυρεοειδούς, χωρίς να το ξέρει.
Η λύση: Οι αιματολογικές εξετάσεις Τ3 και Τ4 διαγνώσκουν την υποθυρεοειδισμό, μετρώντας τον αριθμό των θυροειδικών ορμονών στο αίμα. Αν αυτός είναι χαμηλός, ο γιατρός θα σας συστήσει συνθετικές ορμόνες, οι οποίες θα διορθώσουν το πρόβλημα.

Καρδιαγγειακά προβλήματα
Αν κουράζεστε μετά από δουλειές που μέχρι πρότινος κάνατε άνετα –πχ όταν ασχολείστε με τον κήπο, ή όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι– ίσως να χρειάζεται να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς ενδέχεται η καρδιά σας να στέλνει σήμα κινδύνου πως κάτι δεν πάει καλά. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβάλλεστε κάθε φορά που χασμουριέστε. Εννιά στις δέκα φορές η κούραση οφείλεται σε κάτι πολύ λιγότερο σοβαρό.
Η λύση: Αν η κούρασή σας μετά από μία καθημερινή δραστηριότητα είναι μεγάλη, και δεν έχετε καμία άλλη πιθανή εξήγηση για το πού μπορεί να οφείλεται, κάντε ένα check-up. Αν η κούραση συνδέεται με την καρδιά σας, οι θεραπείες μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα και να επαναφέρουν την ενέργειά σας.

Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.com