Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

10 πράγματα που θέλουν τα Παιδιά από τους Γονείς τους

Το θέμα της ανατροφής των παιδιών απασχολεί πολλούς γονείς.
Κάνουμε τις σωστές επιλογές για τα παιδιά μας; Πολλές φορές η καθημερινότητα μας οδηγεί σε επιλογές και συμπεριφορές που δεν ξέρουμε αν είναι πράγματι οι καλύτερες που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει.
Αν γνωρίζαμε τι πραγματικά επιθυμούν τα ίδια τα παιδιά, τι τους αρέσει και τι τα κάνει χαρούμενα ίσως να έκανε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα.


«Πολλοί γονείς σήμερα και ιδιαίτερα οι μητέρες ανησυχούν αν κάνουν πράγματι το καλύτερο για τα παιδιά τους. Τι πιστεύετε ότι ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά σας; Να τρέχετε μαζί από μάθημα σε μάθημα και στη συνέχεια στο μπαλέτο, στο τένις, κ.λπ. ή ένα χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά με τα οποία τα υποδέχεστε μετά το σχολείο;
Αν επιλέξατε το δεύτερο έχετε δίκιο.»
Τα παραπάνω είναι τα λόγια της Erin Kurt, έμπειρης παιδαγωγού και συγγραφέως.
Επί 16 χρόνια, κάθε χρόνο στη γιορτή της μητέρας ζητούσε από τους μαθητές της να γράψουν σε ένα χαρτί τι θα την συμβούλευαν για να είναι μια καλή μητέρα.
Έπρεπε να σκεφτούν πράγματα που έκαναν οι δικοί τους γονείς προς αυτούς και τους έκαναν να νοιώθουν χαρούμενοι και ότι τους αγαπούν.
Μετά από αρκετή έρευνα και πολλές συζητήσεις με τους μαθητές της σχετικά με αυτό το θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά παιδιά εμπλέκονται σε πάρα πολλές δραστηριότητες και έχουν μειωμένη επαφή με τους γονείς και την οικογένεια τους.
Φυσικά πολλά από τα παιδιά περνούσαν καλά με αρκετές από αυτές τις δραστηριότητες, αυτό όμως που τα έκανε να νοιώθουν πραγματικά ευτυχισμένα ήταν μικρά πράγματα που βίωναν κυρίως μαζί με τις μητέρες τους.
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα 10 πράγματα που μαθητές από όλο τον κόσμο, δήλωσαν ότι θυμούνται και αγαπούν περισσότερο σχετικά με τις μητέρες τους.
1. Να έρχεσαι στο δωμάτιο μου το βράδυ, να με σκεπάζεις και να μου τραγουδάς κάποιο τραγουδάκι. Να μου λες επίσης ιστορίες από τότε που ήμουνα μικρός-η.
2. Να μου δίνεις αγκαλίτσες και φιλάκια και να μιλάς μαζί μου ιδιαιτέρως.
3. Να αφιερώνεις προσωπικό χρόνο μόνο με εμένα, χωρίς να είναι τριγύρω τα αδέλφια μου.
4. Να μου δίνεις θρεπτικές τροφές για να μεγαλώσω υγιής.
5. Στο δείπνο να συζητάμε για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί το Σαββατοκύριακο.
6. Το βράδυ να μου μιλάς για οτιδήποτε, την αγάπη, το σχολείο, την οικογένεια κ.λπ.
7. Να με αφήνεις να παίζω πολύ έξω.
8. Να κουλουριαζόμαστε κάτω από μια κουβέρτα και να βλέπουμε μαζί το αγαπημένο μας πρόγραμμα στη τηλεόραση.
9. Να μου ασκείς πειθαρχία. Με κάνει να αισθάνομαι ότι νοιάζεσαι.
10. Να μου αφήνεις μηνύματα στο γραφείο ή στη τσάντα μου.