Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τσιγάρο γιοκ...


Οριστικό και αμετάκλητο «ΟΧΙ» στο κάπνισμα, κατόπιν ρητής πρωθυπουργικής εντολής. Η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου έθεσε, καθώς φαίνεται, στο «χρονοντούλαπο» τις όποιες σκέψεις είχαν εκφραστεί από κυβερνητικούς κύκλους ή παράγοντες της αγοράς για ελαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Η σαφής πρωθυπουργική εντολή για οριστικό «στοπ» στο κάπνισμα δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού το οποιοδήποτε «παραθυράκι» υπήρχε στον νόμο κλείνει οριστικά και έτσι οι αποκαλούμενοι θεριακλήδες θα υποχρεωθούν ή να κόψουν το τσιγάρο ή να βγουν στους δρόμους, για να τραβήξουν τις «τζούρες τους».

Βεβαίως, για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα της πλήρους εφαρμογής του νόμου και της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασε τη θέση ότι θα χρειαστεί η συνδρομή όλων των υπουργείων.

«Επιμένουμε στην εφαρμογή του νόμου, αλλά αυτό εξαρτάται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που πρέπει να ενεργοποιηθούν από τα συναρμόδια υπουργεία» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Στη σύσκεψη που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρωθυπουργός έκοψε το... τσιγάρο σε όλους τους καπνιστές.

Επεσήμανε στον υπουργό του ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης του νόμου ή αναπροσαρμογής του και δεν δέχθηκε καμία άλλη εκδοχή, πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, και μάλιστα χωρίς καμία παρέκκλιση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκ των πραγμάτων πρέπει να συμφωνήσει με την πρωθυπουργική εντολή, προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, που σχετίζονται με τον αντικαπνιστικό νόμο και την απόλυτη εφαρμογή του, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου.

«Τέρμα τα ψέματα. Ό,τι κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος κατόπιν συζήτησης και κατάθεσης προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί».

Ειδικότερα, πιθανότατα προστίθενται στα κλιμάκια ελέγχου και άλλοι 800 υπάλληλοι της επιθεώρησης εργασίας και 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Έτσι, «εκτός από το Λιμενικό, τη Δημοτική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιος ελέγχει, ποιος δεν ελέγχει, για το ποιος εφαρμόζει και ποιος δεν εφαρμόζει» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, θα ενταθεί ταυτόχρονα και η καμπάνια ενημέρωσης για τη διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και τον στρατό.

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη.


Πηγή : Zougla.gr

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΛΛΟΥ, ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά

Ανάλυση ονομάτων:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: (από το αθανασία) = το αιώνιο πνευματικό δημιούργημα του Θεού, ο αιώνιος.
ΚΥΡΙΛΛΟΣ: (από το Κύριος) = ο αφιερωμένος στον Κύριο.
Γιορτάζουμε σήμερα 18 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς και ενάρετους γονείς, που δεν είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τον γιο τους σε ανώτερες σπουδές. Όμως ο Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά χαρίσματα. Έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελέτησε μόνος του για να φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας. Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. Στα 25 του χρόνια χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθησε και στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέχθηκε πανηγυρικά Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετώπισε ένα φοβερό πόλεμο από τους αιρετικούς οπαδούς του Αρείου. Όμως ο Άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη θερμή του πίστη στο Θεό, κατόρθωσε να βγει νικητής απ'όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Παρέδωσε την ψυχή του ειρηνικά στον Κύριο το 373 μ.Χ.

ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣΟ Άγιος Κύριλλος, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ από εύπορους γονείς της Ελληνικής κοινωνίας της πόλεως, και έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού. Ήταν ανηψιός του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου, όπου πήρε μεγάλη θεολογική μόρφωση, και κατόπιν έγινε διάδοχος του θείου του, στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αλεξάνδρειας. Όταν έγινε η Γ' Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε στο να "φύγουν" οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της Υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου. Με πολλά πνευματικά και ευάρεστα στο Θεό κατορθώματα, ο Άγιος Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο στις 27 Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια.