Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΛΛΟΥ, ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά

Ανάλυση ονομάτων:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: (από το αθανασία) = το αιώνιο πνευματικό δημιούργημα του Θεού, ο αιώνιος.
ΚΥΡΙΛΛΟΣ: (από το Κύριος) = ο αφιερωμένος στον Κύριο.
Γιορτάζουμε σήμερα 18 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς και ενάρετους γονείς, που δεν είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τον γιο τους σε ανώτερες σπουδές. Όμως ο Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά χαρίσματα. Έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελέτησε μόνος του για να φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας. Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. Στα 25 του χρόνια χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθησε και στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέχθηκε πανηγυρικά Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετώπισε ένα φοβερό πόλεμο από τους αιρετικούς οπαδούς του Αρείου. Όμως ο Άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη θερμή του πίστη στο Θεό, κατόρθωσε να βγει νικητής απ'όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Παρέδωσε την ψυχή του ειρηνικά στον Κύριο το 373 μ.Χ.

ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣΟ Άγιος Κύριλλος, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ από εύπορους γονείς της Ελληνικής κοινωνίας της πόλεως, και έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού. Ήταν ανηψιός του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου, όπου πήρε μεγάλη θεολογική μόρφωση, και κατόπιν έγινε διάδοχος του θείου του, στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αλεξάνδρειας. Όταν έγινε η Γ' Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε στο να "φύγουν" οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της Υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου. Με πολλά πνευματικά και ευάρεστα στο Θεό κατορθώματα, ο Άγιος Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο στις 27 Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΟΤΙ ΘΕΣ ΌΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΚΑΛΆ