Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Μάχη για τον τζίρο των 40 εκατ. ευρώ από φ/β σε στέγες

Με τις αιτήσεις για τα λεγόμενα «λαϊκά» φωτοβολταϊκά, δηλαδή τις εγκαταστάσεις έως 10KVp σε στέγες κατοικιών και πολυκατοικιών, να έχουν φτάσει αισίως τα 28,5MW, το 2011 αναμένεται να είναι η χρονιά του... ήλιου.

Ήδη οι ενεργοποιημένες εγκαταστάσεις φτάνουν τα 4,3MW, ενώ για φέτος η ανάπτυξη της αγοράς στις στέγες εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με εντυπωσιακό ρυθμό, τουλάχιστον διπλασιάζοντας τα μεγέθη της. Με άλλα λόγια, από τα 28,5MW αιτήσεων, θεωρείται βέβαιο ότι θα υλοποιηθούν μέσα στο προσεχές ενδεκάμηνο τουλάχιστον 10MW φωτοβολταϊκών σε στέγες, που αντιπροσωπεύουν ένα τζίρο της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Οι βασικοί προμηθευτές της αγοράς των φωτοβολταϊκών σε στέγες, είναι γνωστές γερμανικές και κινεζικές εταιρείες, ενώ και Έλληνες παίκτες διεκδικούν μερίδιο από τους τζίρους της αγοράς είτε ως προμηθευτές εξοπλισμού είτε ως εγκαταστάτες.

Στην αγορά αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται ως μεγάλοι προμηθευτές εταιρείες όπως η γερμανικές Conergy και Schueco, η κινεζική yingli, και ακολουθούν οι ελληνικές solar cells, exel, ενώ σημαντικό ρόλο στην αγορά παίζουν και οι μικρότερες εταιρείες συνεργάτες των προμηθευτών που πραγματοποιούν τις εγκαταστάσεις και λειτουργούν και ως πωλητές.

Όσο για τις πωλήσεις και τους τζίρους το 2010, που ήταν και η πρώτη χρονιά ύπαρξης της συγκεκριμένης αγοράς, τα νούμερα αποτέλεσαν θετική έκπληξη για τις εταιρείες του χώρου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γερμανικής Schueco, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των κουφωμάτων και η οποία παρά την υποχώρηση κατά 17% στο συγκεκριμένο κλάδο, είδε το 2010 να κλείνει θετικά καθώς τα φωτοβολταϊκά κατέγραψαν εντυπωσιακή πορεία με πωλήσεις της τάξης 1,5MW συστημάτων σε στέγες και 9MW συστημάτων σε πάρκα.

Να θυμίσουμε μόνο ότι συνολικά η αγορά φωτοβολταϊκών (στοιχεία ΔΕΣΜΗΕ) κινήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό καθώς από 46MW το 2009 έφτασε τα 153 MW το 2010, ενώ σε επίπεδο εγκαταστάσεων σε στέγες που η αγορά ξεκίνησε ουσιαστικά πέρυσι, η χρονιά έκλεισε όπως προαναφέρθηκε με 540 εγκαταστάσεις ισχύος 4,3MW.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΟΤΙ ΘΕΣ ΌΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΚΑΛΆ